"A tűznek nem szabad kialudni"

Díjat nyert a hazai szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló film.
Szerző: 2014. december 02.

A FIAMP.2014 fesztivál keretében a moszkvai Tretyakov Képtárban került sor arra a díjkiosztóra, amelyen az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsági tagságára pályázás során készült magyar lobbifilm is elismerésben részesült.

“A tűznek nem szabad kialudni” című 20 perces film átfogó képet ad a magyar szellemi kulturális örökség megőrzésének legfőbb folyamatairól és nemzetközileg is elismert eredményeiről. Vikár Béla első, 1800-as végén készített fonográgffelvételétől a 2014-ben rendezett Fölszállott a páva televíziós népdalvetélkedőig ível az összegzés, felvillantva a hagyományőrzés és örökségvédelem legfontosabb állomásait, a tudományos kutatás és intézményesült dokumentálástól a civil hagyományőrző mozgalmakon keresztül az oktatási és közművelődési intézményrendszer szerepéig. A filmben számos archív filmrészlet és jelentős számú mai felvétel illusztrálja a mondanivalót, amely eredetileg angol hangalámondással és francia felirattal készült.

A filmet Magyarország párizsi UNESCO képviselete, személy szerint Bogyay Katalin nagykövet javaslata alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága készíttette. A film elkészítésében szakmai tanácsadóként a néprajzi dokumentálással és tudományos kutatással foglalkozó intézmények vezetői, szakértői vettek részt, szerkesztőként dr. Csonka-Takács Eszter a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója koordinálta a szakmai munkát és készítette a forgatókönyvet. A film anyagának összeállítása, rendezése és kivitelezése nagy múltú, jelentős nemzetközi sikereket is elért két néprajzi filmes, Tari János és Birinyi József munkáját dícséri. A munka a Média Flash cég és a Tradíció Stúdió kivitelezésében készült.

A film készítésének célja, hogy Magyarország lobbitevékenységét erősítse az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Megőrzéséért létrejött Kotrmányközi Bizottság tagságáért folytatott kampányban. A filmet 2014 májusában Párizsban mutatták be UNESCO nagykövetek és kulturális diplomaták számára a párizsi magyar UNESCO képviselet szervezésében, magyarországi szakértők részvételével. Az érdeklődés és a siker következtében folyamatban van a film magyar változatának elkészítése.

 

A moszkvai díjátadó a Múzeumok és Örökség Nemzetközi Audiovizuális Fesztivál (FIAMP.2014) keretében zajlott, amelyet az ICOM (a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa) oroszországi bizottsága szervezett. A versenyre pályázott filmeket még 2014 júniusában, Párizsban tekintette meg az AVICOM zsűrije. E nemzetközi szervezet az UNESCO-val is kapcsolatban álló ICOM audiovizuális bizottsága, melynek feladata a modern technológia és az audiovizuális eszközök használatának erősítése a múzeumok és kulturális intézmények körében.
A magyar hagyományos kultúrát és az örökségvédelmet bemutató kisfilm érdeme kettős: nemcsak díjat nyert a moszkvai filmfesztiválon, hanem hozzájárult ahhoz is, hogy Magyarország a 2014-2018-as időszakra elnyerje az Kormányközi Bizottsági tagságot.

kulturális örökség nemzeti jegyzék szellemi kulturális örökség


Kapcsolódó cikkek
Tanulás

Megrendelés

Így rendelheti meg óvodai, iskolai csoportos foglalkozásait (árak, megrendelőlap, kiegészítő információk stb.)
Látogatás

Aktív helyszínek

Miként élték mindennapjaikat a paraszti világban a házak egykori lakói? Fedezze fel a korabeli mindennapokat aktív helyszíneink segítségével!
Látogatás

Gyermek-élménypontok

Mesekert? Bábszínház? Gyerekgazdaság? Fotóműhely? A gyerekek számára a múzeum igazi játszótérré válhat. Fedezzétek fel együtt, hozd el a családot ebbe a csodavilágba!
A Skanzen

Faültetés a Skanzenben

Az ausztráliai Ian Riseley, a Rotary Club International frissen választott világelnöke a Skanzenben indította útjára világméretű faültetési akcióját.