Junior Prima díjat kapott munkatársunk

Aranyos Sándor, a Skanzen muzeológusa lett az idei év tíz Junior Prima díjazottjának egyike. A díjat 30 év alatti fiatal tehetségek kapják meg szakmai munkájuk elismeréseként.
Szerző: 2015. november 04.

 

Aranyos S.jpg

Aranyos Sándor a Debreceni Egyetem Néprajz Tanszékén végzett néprajz-muzeológia szakon. 2007 óta folyamatosan gyakornoki vagy állandó munkakapcsolatban áll különböző szabadtéri vagy termes múzeumokkal. 2011-ben a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központ disszeminációs referenseként, kommunikációs munkatársaként az ország számos kisebb-nagyobb múzeuma és a Skanzen közötti kapcsolatot erősítette, fejlesztette. 2012-től 2 éven keresztül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum tagintézményeként működő Szennai Skanzen szakmai vezetői feladatait látta el. Munkájának köszönhetően az intézmény látogatottsága 2 év alatt nemcsak jelentősen emelkedett, hanem a zselici ökoturisztikai fejlesztés központi részeként hazánk első ökomúzeumaként működik. A szabadtéri gyűjtemény ökomúzeumi küldetése a permakulturális gazdálkodási és gondolkodási rendszerben valósul meg.

Munkája során kiemelt figyelmet szentel a hazai kulturális értékek 21. századi hasznosítására. Hiszi és vallja, hogy a hagyományos kultúra egyes elemeit csak úgy lehet a társadalom számára befogadhatóvá tenni, ha napjainkra ültetjük át a már elfeledett tudáselemeket.

2014-ben a CANEPAL nemzetközi projekt kapcsán a Skanzen 2 nagy kiállításának (A bárányok nem hallgatnak, Bárány a konyhában) rendezési munkáiban kiemelt szerepet játszott, illetve Arcvonások címen animációs filmek rendezője, kurátora volt.

Elsősorban múzeumi menedzsment, illetve jelenleg a hazai és nemzeközi gyűjteményi rendszerek (digitális és raktározási, logisztikai) megismerése, adaptálása, alkalmazása teszi ki jelenlegi munkájának jelentős részét. 

Számos publikációja jelent meg, a hazai és a nemzetközi konferenciák aktív résztvevője. Az elméleti, gyakorlati múzeumi munka mellett, kutatási területe a 2. világháború utáni lakáskultúra, építészet, életmód.

Jelenleg munkája mellett a Debreceni Egyetem doktorandusz hallgatója, ahol disszertációját kis múzeumi menedzsmentből írja. 

junior prima aranyos sándor permakultúra


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Gyermek-élménypontok

Mesekert? Bábszínház? Gyerekgazdaság? Fotóműhely? A gyerekek számára a múzeum igazi játszótérré válhat. Fedezzétek fel együtt, hozd el a családot ebbe a csodavilágba!
Látogatás

Skanzen 50 kiállítás

Skanzen 50 címmel nyílt kiállítás a Skanzen Galériában. A rendhagyó múzeumtörténeti kiállítás a Szabadtéri Néprajzi Múzeum 50 éves múltját, jelenét és jövőjét villantja fel.
Tanulás

Megrendelés

Így rendelheti meg óvodai, iskolai csoportos foglalkozásait (árak, megrendelőlap, kiegészítő információk stb.)
Látogatás

Aktív helyszínek

Miként élték mindennapjaikat a paraszti világban a házak egykori lakói? Fedezze fel a korabeli mindennapokat aktív helyszíneink segítségével!