Skanzen Recepttár

Szeretne ötletet meríteni a hétköznapok és az ünnepnapok ételeihez? Használja a Skanzen Recepttárát, melyben magyar tájak hagyományos ízeit találja.
Szerző: 2014. december 23.

Úton-útfélen akad, ami hasznosítható, valami ennivaló. De mégis, melyik növény miért fontos, mit lehet belőle készíteni, és hogyan? Ez már fogós kérdés. A hagyományos, népi tapasztalatokra alapozva segítünk bővítheti ezzel kapcsolatos ismereteit.
A Skanzen tudás nem csak építészetben, lakáskultúrában nyújt hasznos tanácsokat, hanem a háztartásban is. Jól bevált receptek kerülnek újra elő, melyek természetes és olcsó alapanyagokat felhasználva kínálnak napról-napra a tányérba, esetleg pohárba valót a család számára.
Recepttárunk sorra veszi a magyar konyha gyümölcseit, zöldségeit, fűszernövényeit, melyekhez rövid ismertető és egy-egy felhasználási javaslat is társul.
Csak tessék szemezgetni!

Receptek
Alma - almásmártás, almagombóc
Aszalás - bagolytüdő-leves (aszaltalma-leves), aszaltszilva-leves
Aszalványleves
Cékla - céklasaláták télre
Citromfű - stresszoldó tea, citromfűszörp
Citromos kolbász
Cseresznye - cseresznyelekvár, bodzavirágos cseresznyelekvár
Cseresznyelekvár
Csörögefánk
Fánk - rózsafánk
Folyékony szappan
Gyömbéres sütemény Purimra
Kajszibarack - kaszibarackbefőtt, kajszibaracklekvár

Káposztás prósza
Kokonya
Körömvirág - kenőcs, krém
Krumpli laska leves
Krumplis mácsik
Kukoricamálé  
Laska leves
Lecske bab leves
Lekvár - bazsalikomos körtelekvár, fahéjas almalekvár
Levesbetétek - tyúkfültészta, lúdgégetészta (csigatészta)

Linzer
Maceszgombóc leves
Margit néni bodzaszörpje
Margit néni citromfű/menta szörpje
Margit néni hárs szörpje
Margit néni levendula szörpje
Mákos guba

Meggyszörp
Menta - mentás almadzsem, mentaszörp
Nagy csalán - főzelék
Palacsinta
Paprikás "kácsi"
Paprikás krumpli
Paradicsom - paradicsomfőzés, paradicsommártás
Paradicsomleves
Paradicsomos krumplileves
Pászka

Perec - perec, öntött perec
Pongyola pitypang (gyermekláncfű) - hamis méz
Pozsonyi kifli
Prósza - aludttejes búzaprósza (vasi-zalai és somogyi)
Puliszka
Rebarbara - almás rebarbaradzsem, rebarbaraszörp
Sárgarépa - sárgarépa főzelék, sárgarépás rétes
Sólet
Szilva - szilvadzsem, dincölt-szilva
Szilvalekváros papucs
Szirup
Tárkonyos bárányleves
Tócsni
Töpörtyűs pogácsa
Vadgesztenyés folyékony szappan
Zöldségleves hagymás rátessel
Zsidó tojás

receptek recept hagyományos receptek népi ételek ünnepi receptek


Kapcsolódó cikkek
Tanulás

Irodalmi tábor nagyoknak

Különleges napközis táborral várja az idén 50 éves Skanzen a 9-14 éveseket. Molnár Krisztina Rita, a Skanzen mesekönyvének írója Raffai Péterrel tartja idei irodalmi táborunkat.