Fogyatékossággal élő látogatók

A Skanzen akadálymentes hozzáférhetőségének biztosítása egyik küldetésünk. Ennek érdekében különleges programokkal és környezettel várjuk a fogyatékossággal élő látogatóinkat.
Szerző: 2015. szeptember 10.

Újdonság! Integrált tábor
Június 29. és július 6. között két turnusban szervezünk integrált tábort, ahol fogyatékossággal élő és közösségi szolgálatos fiatalok töltik együtt idejüket. Amennyiben érdeklik a részletek, kattintson a részletekre. Integrált tábor részletek>>

A Skanzen hozzáférhetősége

MOZGÁSSÉRÜLTEK számára:
Habár a múzeum belső látogatási útvonala használható, a mozgássérültek az épületekbe, kertekbe való bejutáskor, illetve az egyik tájegységből a másikba való átjutáskor akadályba ütköznek, hiszen a múzeum fő értéke, hogy autentikus, archaikus paraszti és polgári építkezést, és lakóházakat mutat be. Ugyanakkor a teljesen önálló látogatás a múzeum belső látogatási útvonalán (aszfaltúton) lehetséges..
Az új bejárati épület, az új közönség fogadó épület és a Skanzen Vonat már egyaránt megfelel az akadálymentes hozzáférhetőség követelményeinek. Az új bejárati épület előtti parkolóban 6 külső parkolóhely kialakítására került sor mozgássérültek számára, magában az épületben pedig 2 akadálymentesített mosdó készült el. A Skanzen Vasút peronjain 6 db lift áll a mozgássérültek rendelkezésére annak érdekében, hogy ép társaikkal együtt ők is használhassák a járművet. Az új bejárati épület vasúti peronja és az Alföldi mezőváros tájegység bejárata között rámpa épült mozgássérültek számára, így kerekesszékkel is megközelíthetővé vált a tájegység.
akadalymentes_skanzen_1.jpg
LÁTÁSSÉRÜLTEK számára:
Kísérővel lehetséges, vakvezető kutyával vagy speciális vezetett látogatás keretében és tapintható tárlatok formájában, Braille-címkék és tájékoztatók segítségével és a tárgyak megérintésére vonatkozó engedéllyel (szakelőadó nélküli egyéni látogatás alkalmával a tárgyak tapintása nem engedélyezett) a bejelentkezett és szakelőadó által kísért csoportok számára.
1993-tól működik a Láss a kezeddel, hallj a szemeddel! elnevezésű program, mely egy a vak látogatók részére háztartási eszközökből létesített tapintható kiállítás. Az egyes tájegységek bejáratnál tapintható kerámia térkép mutatja az utat a megfelelő felirattal a vakok és gyengénlátók részére.

SZELLEMI FOGYATÉKKAL ÉLŐK számára:
önálló látogatás lehetséges (kísérő nélkül) vagy speciális vezetett látogatás, műhelyfoglalkozás, speciális programkínálat a bejelentkezett csoportok számára szakelőadókkal. Részletek a speciális foglalkozásokról itt érhető el.

HALLÁSSÉRÜLTEK számára:
lehetséges az önálló látogatás (kísérő nélkül) de a múzeum nem rendelkezik speciális segédeszközökkel (hang-vezetők a hallássérültek számára és jelnyelven tolmácsolt látogatás bejelentkezéssel)
1993-tól 2008-ig működött a Láss a kezeddel, hallj a szemeddel! elnevezésű program, melynek része egy a vak látogatók részére háztartási eszközökből létesített tapintható kiállítás és egy a siketek részére kialakított fejlesztő program.

fogyatékossággal élők látássérültek program mozgássérültek program akadálymentes skanzen


Kapcsolódó cikkek
Tanulás

Megrendelés

Így rendelheti meg óvodai, iskolai csoportos foglalkozásait (árak, megrendelőlap, kiegészítő információk stb.)
Látogatás

Skanzen 50 kiállítás

Skanzen 50 címmel nyílt kiállítás a Skanzen Galériában. A rendhagyó múzeumtörténeti kiállítás a Szabadtéri Néprajzi Múzeum 50 éves múltját, jelenét és jövőjét villantja fel.
Látogatás

Gyermek-élménypontok

Mesekert? Bábszínház? Gyerekgazdaság? Fotóműhely? A gyerekek számára a múzeum igazi játszótérré válhat. Fedezzétek fel együtt, hozd el a családot ebbe a csodavilágba!
Látogatás

1967-es életmódtárlat

Panel, kockaház, otthonka, Gedeon bácsi - a Hé'67! című legújabb kiállításunk, Magtárban a Skanzen fennállásának 50. évfordulójához kapcsolódik.