Gyűjtőpontok

Az április 19-én nyíló új időszaki kiállítás a 2010 óta végzett kutatási eredményeket, a múzeumba került tárgyakat mutatja be.
Szerző: 2016. április 14.

Látogatható: 2016. április 19-október 30.
Helyszín: Észak-magyarországi falu tájegység, Magtár

gyujtopontok_kiallitas.jpg

 

 

Hogy kerül egymás mellé a százéves sósborszeszes üveg Amerikából, a drakulás hógömb Erdélyből és az alumínium sajtár a Dunántúlról?

 

Az április 19-én nyíló Gyűjtőpontok című kiállításunk több szempontból is rendhagyó.

 

A kiállított tárgyak nem egy kiemelt téma köré csoportosulnak, mint ahogy az általában lenni szokott, hanem az elmúlt öt év kutatásaiból adnak ízelítőt, így meglepő kiállítási darabok kerülnek egymás mellé. 

épül.jpg

Nemcsak a tárgyak, de a bemutatott a kutatási területek is újdonsággal szolgálnak a nagyközönség számára, akik még nem tudják, hogy a néprajztudomány manapság már nem csak a 19. századi - 20. század eleji magyar paraszti kultúra tanulmányozásáról szól, hanem időben is, térben is tágul.

 

Manapság már az 1950-es, 60-as évek életmódja is bekerült a néprajz látókörébe, hiszen a legújabb generációknak már most sincs alkalmuk találkozni a korszak tárgykultúrájával.

 

Térben is kiterjesztettük a vizsgálódásokat: kutatjuk a határon túli, illetve a világban szétszóródott magyarság építészetét és életmódját is. Így kerülhet a kiállításban az ötvenes években szupermodernnek számító alumíniumedények mellé a készülő Erdély-tájegységünk tárgyai közül sok különlegesség, melléjük a múlt századelőn Pennsylvaniába kivándorolt magyarok „burdosház”-ának (értsd: boarding house) és vegyesboltjának csodával határos módon fennmaradt berendezése.

 

„Így gyűjtünk mi” mottóval ezúttal megmutatjuk, hogy minden tárgy mögött egy-egy megismételhetetlen történet és hús-vér emberek rejtőznek. Megmutatjuk a néprajzos izgalmát, aki egy különleges tárgyra bukkan, a tárgy gazdáját, aki a tárgy révén a saját életébe is betekintést enged kollégáinknak, a lelet hazaszállítását, aprólékos munkával történő konzerválását, méltó elhelyezését a gyűjteményben.

Nézzen be a kiállításba! Kattintson a képekért IDE>>

 

időszaki kiállítás gyűjtőpontok kiállítás új kiállítás


Kapcsolódó cikkek